kngf merk genootschap lijn b

 Kootstertille: 0512 - 33 17 77      

 Leek:              0594 - 74 56 04

Thuistips

Acute rugklachten (Spit)

Bij acute rugklachten, in de volksmond ook wel spit genoemd, is het aan te raden de eerste 3 à 4 dagen rustig aan te doen. rugklachtenWel moet u in beweging blijven, bijvoorbeeld door stukjes lopen af te wisselen met rust in een comfortabele positie. Hoewel de klachten erg vervelend kunnen zijn, is er in bijna alle gevallen niets ernstigs aan de hand. Bij erge pijn en verstijving mag een pijnstiller gebruikt worden: wij adviseren om 3 maal daags 2 paracetamol in te nemen (volwassenen) gedurende 3 à 4 dagen. Daarna de paracetamol rustig afbouwen, zodat u na 10 dagen weer zonder pijnstilling bent. Wanneer dit onvoldoende effect geeft, kunt u overleggen met de doktersassistente voor het verkrijgen van andere medicatie. Acute rugklachten herstellen over het algemeen binnen 6 weken. Mochten de klachten daarna nog niet over zijn, dan kunt u contact met ons opnemen voor behandeling.

Stijve nek

Misschien herkent u het wel, u wordt wakker met een stijve nek. Of gedurende de dag krijgt u steeds meer last. stijve nekDaarbij is het vaak vooral moeilijk om de nek te bewegen en kan omkijken lastig zijn. Het kan dan fijn voelen om de nek warm te houden door middel van een kruik, hittepit o.i.d. Ook het dragen van een lekkere warme sjaal is een mogelijkheid. Daarnaast adviseren wij de nek rustig te blijven bewegen, binnen de pijn- en bewegingsgrens. Net als bij rugklachten kan een volwassene enkele dagen 3 keer daags 2 paracetamol nemen. Na 6 weken moet er herstel opgetreden zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen dan samen met u werken aan het herstel van de beweeglijkheid en vooral aan het weer opbouwen van uw dagelijkse bezigheden.

Spierpijn

Na activiteiten die voor u ongewoon zijn, wil nog wel eens spierpijnspierpijn optreden. Dit is een normaal verschijnsel. De spierpijn is op zijn hevigst op de tweede en derde dag na de activiteit. U zult merken dat de 4e dag de pijn nagenoeg verdwenen is. Houden de klachten langer aan, dan is er sprake van vertraagd herstel en adviseren wij u contact met de huisarts of met ons op te nemen. Wij gaan dan samen met U kijken wat we er aan kunnen doen, zodat het goede herstel wel plaatsvindt.

Verzwikking/kneuzing van enkel

Soms gebeurd het dat je je enkel verzwikt, bijvoorbeeld tijdens het sporten of over een takje. In de acute fase (0-3dagen) wordt geadviseerd de voetenkel te belasten op geleide van de pijn (eventueel met krukken) en bij rust de voet ergens op te leggen. Belangrijk is in ieder geval de tenen zo nu en dan te bewegen binnen de pijngrens, zodat de doorbloeding op gang blijft. Het gewricht kan ondersteund worden door een rekverband of tape. Wanneer u na de blessure direct contact met ons opneemt kunnen we overleggen over het aanleggen van een tape. Meestal is dit het meest effectief na de acute fase (zie boven). In de loop van de dagen kunt u steeds meer gaan bewegen. Wanneer de enkel onvoldoende hersteld kunnen wij u begeleiden bij het trainen van de stabiliteit en coördinatie in de enkel en bij eventuele werk- en/of sporthervatting. 

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates