Slaapproblemen
Meer dan twintig procent van de volwassenen in Nederland heeft slaapproblemen. Dit kan variëren van moeite met inslapen, vaak wakker worden tot uren wakker liggen.
Hoeveel slaap we nodig hebben verschilt per persoon. Ongeveer 65% van de volwassenen heeft 7 à 8 uur slaap nodig per nacht. Daarnaast kan 8% met minder dan 6 uur slaap toe, terwijl 2% langer dan 10 uur slaap nodig heeft. Deze slaapbehoefte blijft ons hele leven ongeveer gelijk, alleen als kind en in de pubertijd hebben we meer slaap nodig.
Wanneer onze slaap langere tijd verstoord is kunnen overdag klachten ontstaan als vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke klachten. Dit leidt vaak tot verminderde prestaties op werk of studie en vaak is er een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie of angststoornis.
Slecht slapen kan met veel verschillende factoren te maken hebben. Zo kunnen stress of zorgen maken dat we vaker wakker liggen maar ook eten en drinken, (dag)licht en beeldschermlicht, onvoldoende bewegen overdag en slaaphygiëne hebben invloed. Rusteloze benen, slaapapneu, nachtelijke kuitkrampen en verstoring van het dag en nachtritme (vertraagdeslaapfasesyndroom) zijn eveneens van invloed op de slaap.
Slaapmedicatie wordt door de huisarts over het algemeen in bepaalde gevallen en alleen kortdurend voorgeschreven omdat deze de kwaliteit van de slaap juist negatief beïnvloedt en bovendien erg verslavend is waardoor er steeds meer gebruikt moet worden om effect te hebben en er bij het afbouwen juist slapeloosheid ontstaat.
Gelukkig zijn er veel dingen die u zelf kunt doen om beter te slapen, hierbij kunnen we u bij Fysio de Tille begeleiden. We kijken samen naar uw gewoontes overdag en vlak voor de nacht, de mate van ontspanning en beweging overdag en vragen u soms om een slaapdagboek bij te houden. Tegenwoordig kan dit ook met speciale apps op uw smartphone.